Избрани Новини

Започна фестивалът "Среща на студентските хорове"

Организира го Американският университет в България

От 16 до 19 април ще се проведе X-тият Международен фестивал "Среща на студентските хорове", който се организира от Американския университет в България и се посвещава на 25-тата годишнина на учебното заведение, информира БНР. 

Във фестивала ще участват хорове от Русия, Словакия и от цяла България. 

В първия фестивален ден ще участват Младежкият духов оркестър при Първа английска гимназия - София с диригент Николина Ангелова, Смесенят хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев, Хор "Радуга" от Москва с диригент Елена Дунаева.

Официалното откриване е от 19 часа с концерт на Акадамичния народен хор при АМТИИ - Пловдив с диригент проф.д-р Костадин Бураджиев.

Концертите са в новата театрална зала "Карл Джераси" в сграда АБФ, АУБ-Благоевград.

Вторият фестивален ден - 17 април, е изцяло в София. В аулата на СУ "Св.Кл.Охридски" концерт ще изнесат Хор "Радуга" от Москва, Дамският камерен хор "Лира" с диригент доц.Галина Попова, Младежката вокална формация "Децата на Орфей" - София с диригент Венеция Караманова и Акадамичният хор "Ангел Манолов" - София с диригент Дарена Попова.

В третия фестивален ден - 18 април, концертът ще бъде в Първо студио на Българското национално радио. Ще участват Акадамичният хор "Св.Параскева" към НХА - София с диригент д-р Галина Луканова, Камерният хор при МФТИ - Москва с диригент Александра Лузаянова и Смесеният хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев.

В последния фестивален ден - 19 април, почитателите на хоровото изкуство отново ще имат възможността да му се насладят в Благоевград. Освен концерт, в този ден ще има и две съпътстващи събития. 

От 16.00 часа в библиотека "Паница" в АУБ проф.Милан Колена от Братислава, Словакия, ще изнесе лекция на тема "Интерпретация на латинския текст в хоровата музика", а от 17.30 часа д-р Николина Кротева от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград ще представи книгата си "Хоровите послания на Николай Стойков". От 19.00 часа е заключителният концерт с участието на Университетския състав за старинна музика към СУ "Св.Климент Охридски" - София с диригент Красимира Цуцуманова, Вокалния ансамбъл "Езерец" при читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград с диригент Илиян Юручки, Камерния хор при МФТИ - Москва и Фолк-джаз формацията при НБУ - София с диригент доц.д-р Георги Петков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов