Избрани Новини

„Музикаутор“ отнесе 57 хил. лева глоба заради БНР

Общество

18-04-2018, 18:02

Снимка:

Скрийншот

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Според КЗК е имало злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви днес, че налага глоба от 56 678 лв. на „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение при необоснованото прекратяване на договорни отношения с Българското национално радио (БНР).

В решението на КЗК се казва, че с тези си действия Сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ „може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите“. В него се посочва още, че необоснованото прекратяване на договорните отношения с БНР препятства осъществяваната от Радиото дейност.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

От „Музикаутор“ излязоха с официална позиция срещу становището на КЗК.

„Действията на дружеството целят единствено защитата на правото на творците в България да получават справедливи възнаграждения за произведенията си.

Тази година българските автори ще получат 65% повече за използваното тяхно творчество от БНР, благодарение на новия договор за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения и въпреки сериозното му забавяне от шест месеца. Реалистичните прогнози сочат, че парите, които ще бъдат разпределени към българските автори следващата година, ще бъдат два пъти повече“, пишат те.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов