Избрани Новини

"Те отлитат" кацват и в Благоевград /видео/

Филмът е част от инициативата "Натура 2000 на колела“

Българско дружество за защита на птиците и отдел „Природа“ към Регионален исторически музей – Благоевград организират прожекция на филма „Те отлитат“. Филмът е част от инициативата „Натура 2000 на колела“ – пътуващо кино, по проект „ПрироДА – изграждане на информирана подкрепа за европейската екологична мрежа Натура 2000; възпитание на поколение от обучени и знаещи поддръжници“, финансиран от програма LIFE на ЕС и изпълняван от Издателство „Просвета“, „Просвета Либри“ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Инициативата „Натура 2000 на колела“ – пътуващо кино, стартира през септември 2017 г. и има за цел да обиколи 56 населени места в страната и да срещне местната общност, в това число и ученици и техните учители, с природното богатство на България по един по-различен и интересен начин, а именно чрез прожекция на филм. Към момента са осъществени 35 срещи с местни общности в 30 населени места у нас.
Следващата спирка на пътуващото кино е в Благоевград, заповядайте в залата на Регионален исторически музей – Благоевград на 19 април (четвъртък) от 15 часа!
Филмът „Те отлитат“ е на режисьора и оператора Симеон Цончев. Малкият екип е допълнен от сценариста Огнян Стателов и музикалните композитори Мая Попова и Филип С. Филипов, продукцията е на Моно Колектив и Българското дружество за защита на птиците.
„Те отлитат“ е кратка 40 минутна разходка из красиви кътчета на природата на България – домове на няколко вида птици, които вече са в списъка на изчезващите видове. В пет кратки серии, обединени в един филм, режисьорът Симеон Цончев представя най-дребната гъска в дивата природа – червеногушата, по време на зимуването й в североизточна България. Земите край Тюленово и около езерата Шабла и Дуранкулак всяка студена зима се изпълват с огромни ята на червеногуши гъски. След това фокусът се измества към противоположния край на страната – северозападна България и в него попада белоопашатият мишелов и внушителните Белоградчишки скали.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов