Органов концерт в ЮЗУ ще изнесе Стефан Далчев - blagoevgrad.utre.bg

Органов концерт в ЮЗУ ще изнесе Стефан Далчев

19 април 2018, 12:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    timetable.com

    Органът е дарение на университета

Това е първи концерт на този инструмент в университета

Днес от 18:30 ч. в Камерна зала (337) на Учебен корпус - 1 ще се проведе органов концерт на Стефан Далчев, редовен докторант към Катедрата по музика.
Това е първи концерт на този инструмент в Югозападния университет "Неофит Рилски". Органът е дарение на университета от Камен Кенов, български емигрант в Швейцария от 38 години.
Стефан Далчев учи първоначално пиано в родния си град София. Като студент в НМА издържа успешно конкурс и получава държавна стипендия, за да учи орган в ЯАМУ (Яначкова академия за музикални изкуства) - Бърно при проф. Алена Весела. След две години продължава обучението си във Висшето училище за музика "Фр.Лист "- Ваймар, където учи орган при проф. Йоханес Шефер и чембало при Герд Лот. Абсолвира с отличие, след което задълбочава познанията си в областта на барока на Международната академия за органисти в Хаарлем (Холандия).
Концертира като солист-органист, но и в различни камерни формации, често в качеството на чембалист или пианист. Изнасял е концерти в Европа и Южна Афпика - в световни музикални центрове като Берлин, Виена, Лондон, Санкт Петербург, Прага, Щутгарт, както и на известни исторически инструмени - в Рига, Хаарлем, Фрайберг, Бранденбург, Лам.
Има записи и СD за БНР, БНТ, SABC, Sound Academica.
Преподавал е орган и чембало в Университета в Стеленбош (Южна Африка) и  в АМТИИ - Пловдив. Преподава музикална теория и пиано в Югозападния университет "Неофит Рилски".

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета