Избрани Новини

Мащабно пожаро-тактическото учение проведе РДПБЗН - Кюстендил в Дупница

Показаха как се действа при свлачищни пр оцеси и верижна катастрофа с пожар в тунел

След направения анализ на проведеното учение старши комисар Кр. Шотаров, под чието наблюдение се осъществи учението,  поздрави участниците. Той благодари на колегите и партньорите, участвали с конкретни задачи и оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН – Кюстендил, участниците в щабовете за ръководство на действията, както и на участниците от другите съставни части на Единната спасителна система за реагиране, ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация. Впечатлен съм, респектиран съм, не напразно вашата структура се ползва с  най-високо доверие сред гражданите, заяви и кметът на Община Дупница Методи Чимев.

Целта на проведеното днес учение бе организиране и управление на силите и средствата при възникнали свлачищни процеси, предизвикали ПТП с последващ пожар в тунела на път  І-1/Е79/ и наводнение в Горна махала, а ръководството на мащабната тренировка бе поверена на комисар Светослав Георгиев – директор на РДПБЗН – Кюстендил. В учението се включиха и сили на ОДМВР – Кюстендил,  ЦСМП, БЧК, Община  Дупница и Областно пътно управление – Кюстендил, Планинската спасителна служба, Доброволното формирование при Община Дупница.

Според предварителния сценарий, след получаването на сигнала за верижна катастрофа в тунела на ГП Е 79,  незабавно са насочени сили на полицията, оказва се, че е възникнал и пожар. Предприето е незабавно затваряне на движението в двете посоки в района на инцидента. Спешно на  местопроизшествието са изпратени екипи на РСПБЗН – Дупница, и на ЦСМП. Установява се, че инцидентът е причинен от свлякла се земна маса, която частично е запълнила изхода на тунела.  От вторичен свлачищен процес, достигащ до река Джерман, нивото на водата  се повишава и излиза от коритото.  Наводнени са приземни етажи на къщи в кв. Горна махала, нарушени са основите на 2 моста, констатирана е опасност от падането им. Блокирани са хора от квартала, част от които се нуждаят от медицинска помощ. Ситуацията налага свикване на временен оперативен щаб в РСПБЗН - Дупница,  следва свикване на щаба на РДПБЗН , задействан е общинският план за действия при бедствия на Община Дупница. В резултат на предприетите съвместни действия пожарни, спасителни и медицински екипи спасяват всички пострадали при пътния инцидент,  на място е оказана първа долекарска помощ на пострадалите от доброволци на БЧК, сериозно пострадалите са откарани в здравно заведение, освободен е тунелът от автомобилите. При възникналата учебна ситуация е задействана и Единната спасителна система, следва евакуиране на застрашени хора, издигане на изкуствени диги и осигуряване на проводимост на речното корито. Изграден е въжен тролей, за да се осигури достъп до отсрещния бряг на реката и да се окаже неотложна медицинска  помощ на болни хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)