Започна XХ-тият Национален ученически празник "За хляба наш…” - blagoevgrad.utre.bg

Започна XХ-тият Национален ученически празник "За хляба наш…”

20 април 2018, 21:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Празникът продължава и утре

Неврокопският митрополит Серафим благослови хляба на участниците

Негово Високопреосвещенство Неврокопският  митрополит Серафим заедно със свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично” благословиха хляба на участниците в XХ-тия Национален ученически празник „За хляба наш…”.  
Празникът бе официално открит от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова.  Тя поздрави присъстващите от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от свое име.
„За мен е чест да открия XX-тото юбилейно издание на Националния празник „За хляба наш…“ Изключително важно е, че пазите традициите, че ги предавате, че вярвате в българщината и я носите в сърцето си. Скъпи родители, благодаря ви, че подкрепяте децата си и ги стимулирате да участват в тези празници. Ролята на Община Благоевград е да създава условия. Поздравявам целия екип на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, защото за година и половина, откакто съществува, показа, че обединени, можем да правим красиви неща, за любовта, която дават на децата и се грижат ежедневно за тях. С тези преподаватели, с този екип, аз съм спокойна за бъдещето на децата в Благоевград“, каза в приветствието си зам.кметът Христина Шопова и пожела на всички присъстващи, както и на участниците, да бъдат здрави, щастливи, успешни и да показват умения, да се гордеят, че са българи и благоевградчани. Зам.кметът Христина Шопова прочете поздравителен адрес от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, в който тя дава висока оценка за работата на кмета д-р Атанас Камбитов, за община Благоевград и за Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
Празникът продължи с рецепти, танци и песни. Разгледани бяха всички произведения на участниците - макети, произведения, рисунки.
XХ-тият Национален ученически празник „За хляба наш...” се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.  Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2018 година, част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и е включена в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Празникът е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Тази година в националния конкурс „За хляба наш…”  участие взеха възпитаници и представители на учебни заведения от цялата страна. Целта на Националния ученически празник  „За хляба наш....” е да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи. Идеята е и да се повиши интересът на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, както и изграждането на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета