Избрани Новини

Гората в планината Беласица се изсича

Унищожават се вековни широколистни и иглолистни гори

Според жителите на петричкото село Самуилово се унищожават вековни широколистни и иглолистни гори, което крие рискове за района, информира БНТ. Възможно е да се образуват свлачища и при проливни дъждове огромни количества земна маса да се свлекат към населените места, които в са подножието на планината.

Жители от село Самуилово разказаха, че ежедневно виждат много камиони, с които се сваля дървен материал, изсечен високо в планината. Добитата дървесина според тях се продава в Гърция.

Никола Зойчевски: "Тука постоянно се сече, постоянно се носят дърва наляво-надясно. Какво става с тази планина, не знам аз".
Борис Джаджев: „Гората е без грешка. Но се сече повече, отколкото има дебит, производство така да се каже, фонд".

Хората разказаха още, че при изсичането на гората се запушват водохващанията, с които се захранват селата в района. Притесняват се, че ако гората изчезне, и вода няма да има.

Никола Зойчевски: "Сигурно тука отгоре ще спрат водите, защото се реже там буката горе".
Александър Калински: "Опасност създава нещо планината да не тръгне да се срутва, водата да избие нависоко и да тръгне насам".

От Югозападното държавно предприятие казаха, че в момента се изгражда планински път в Беласица, който ще е с дължина над 6 километра и ширина 4 метра. Той ще бъде готов до края на май, като за него има издадени всички необходими разрешителни. При строителството на пътя ще бъдат изсечени около 1 000 кубика широколистна и иглолистна дървета.

Димитър Димитров, зам.директор на ЮЗДП: "Този път се изгражда, за да бъде отворен един затворен горски басейн, за да се изпълняват лесовъдските мероприятия по възстановяване и отглеждане на горите. Като голяма е основната задача, ще бъде и достъпът до тези насаждения по отношение на противопожарната безопасност, а в също така този път ще има и социална функция".

Предстои да бъде подменена и част от водопроводната мрежа, с която се захранват някои селата. През миналата година в района са били съставени 58 акта за незаконна сеч.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)