Избрани Новини

ЮЗДП започва въздушно пръскане на горите

Над 8400 декара борови гори са нападнати от ръждива борова листна оса

Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница, Радомир и Рилски манастир са силно нападнати от гъсениците на ръждивата борова листна оса. Основната част от засегнатите насаждения на площ от 7000 декара са в землищата на селата Владимир, Долна Диканя, Старо село, Друган, Стефаново, Червена могила, Студена, Боснек и местности около град Радомир. Около 800 декара са в землищата на селата Пороминово, Кочериново, Бараково, Мурсалево, Бураново и Боровец. Останалите близо 600 декара са в района на Дупница, Бобошево и селата Джерман, Крайни дол, Усойка, Циклово, Доброво, Сопово и Скрино.
За да не се допусне масово обезлистване на дърветата, ЮЗДП организира въздушно пръскане с вертолет. Авиоборбата е разрешена от ОДБХ в Кюстендил и Перник и ще се извърши в периода 24-27 април при подходящи метеорологични условия. Горските масиви ще бъдат третирани с работен разтвор от Димилин и Акарзин с активно вещество дифлубензурон.
ЮЗДП предприе действия за своевременно информиране на всички регистрирани пчелари да не пускат пчелите на паша в дните, в които ще се извърши въздушното пръскане. За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени заинтересованите кметства и държавни институции.
Ежегодният мониторинг в горите и анализите на Лесозащитна станция - София потвърдиха необходимостта от провеждане на авиоборбата. Целта е да не се допусне масово обезлистване на боровете.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов