С развети знамена тръгнаха към връх Расовец - blagoevgrad.utre.bg

С развети знамена тръгнаха към връх Расовец

24 април 2018, 09:00 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  ТД "Осогово" Кюстендил

 • Снимка:
  ТД "Осогово" Кюстендил

 • Снимка:
  ТД "Осогово" Кюстендил

 • Снимка:
  ТД "Осогово" Кюстендил

Туристи от България, Сърбия и Македония отбелязаха Международния ден на Земята

С развети национални знамена туристи от България, Сърбия и Македония отбелязаха Международния ден на Земята. По покана на планинарския спортен клуб „Руен” от Крива Паланка туристи от дружество „Осогово” - Кюстендил, Скопие, Крива Паланка, Прибищип, Босилеград и др. изкачиха връх Расовец  (1150 м н.в) и посетиха пещерата, в която според легендата е живял Йоаким Осоговски. Легендата разказва, че осоговската обител е била основана от духовния ученик на Св.Иван Рилски - Яким (Йоаким), който живял в XI-XII век. Родното място на светеца не е известно, но се знае, че той първо се е спрял в село Градец, в дома на тамошния княз. Князът му посочил места по река Крива река, където може да се установи. Пустинникът си избрал една пещера в местността "Бабин дол" и там прекарал остатъкът от земния си път в пост и молитва. Тази пещера всъщност е първата обител, предхождаща големия манастир, изграден по-късно. След като Св.Йоаким умрял, тялото му било намерено от ловци, които го погребали до пещерата.
По времето на византийския император Мануил Комнин (1143-1180) свещеник, с монашеско име Теофан, основал манастира на днешното му място и погребал в съградената от него манастирска църква мощите на светеца, които преди това бил открил по съновидение.
”Трогателно бе как духът на дружеските отношения между нашите три съседски държави лъхаше от лицата и усмивките на всички присъстващи. Направихме стотици снимки за спомен Любезните домакини ни почерпиха с вкусен боб в столовата на средновековната черква „Свети Никола”. С много песни, размяна на подаръци, ние направихме уговорка за следващи съвместни меропроприятия”, сподели секретарят на дружество „Осогово“ - Кюстендил Силвия Михова.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета