Избрани Новини

Над 10 задържани при спецакция в ДАИ - Благоевград

Те са служители на регионална дирекция "Автомобилна администрация"

Над 10 служители на регионална дирекция "Автомобилна администрация" - Благоевград са арестувани при спецакция на прокуратурата, полицията и ГДБОП, предаде БНР.
"Задържаните са част от престъпна група, която е искала и взимала подкупи от представители на транспортни фирми", съобщи наблюдаващият прокурор от спецпрокуратурата Петър Белчев. Той уточни, че разработката е продължила дълго време.
"Искали са и са получавали суми под формата на подкуп между 300 и 600 евро от представители на транспортни фирми, за да не съставят наказателни постановления на нарушители на транспортните фирми. Задържаните са над 10 човека. След събиране на достатъчно доказателства, ще преценим на кои да повдигаме обвинения".
На въпрос дали сред задържаните е и областният директор на автомобилната администрация, прокурор Белчев отговори: "Не мога да коментирам този въпрос към настоящия момент".
Белчев допълни, че разследващите органи вероятно ще продължат да работят в сградата на "Автомобилната администрация" до късно тази вечер, а утре предстои брифинг на специализираната прокуратура по случая.
По неофициална информация на "Хоризонт", сред арестуваните е Бойко Ханджийски, чието име отдавна се спряга за областен директор на Автомобилната администрация. Допреди години той беше началник на кюстендилския офис. От декември 2016 година временно изпълняващ длъжността „директор“ на областната ДАИ е бившият ѝ директор Костурков, а номинацията на Ханджийски не се е случила след два провалени конкурса
Бивш служител на ДАИ сподели, също неофициално, пред кореспондента на БНР, че в областната Автомобилна администрация работят общо 25 човека, а в звеното за контрол, което следи работата на транспортните фирми и издава актове за нарушения - 13 служители. Това означава че е арестувано цялото звено.
По случая със задържаните служители на ДАИ- Благоевград са използвани специални разузнавателни средства, стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Европарламента.
Цацаров отказа да даде повече информация и съобщи, че утре спецпрокуратурата и ГДБОП ще дадат подробности по спецакцията, но потвърди, че става въпрос за получаване на подкупи:
„Прецизират се както доказателствата, ще кажа пак, че и тези доказателства имат дълга история, с което ще отговоря на въпроса дали са използвани специални разузнавателни средства. Едва след като колегите прецизират както доказателствата, така и евентуалните обвинения, ще може да се говори“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)