Избрани Новини

Честваме 142 години Априлска епопея!

Днес и утре в Панагюрище се провеждат всенародни чествания

Днес чествваме 142 години от избухването на Априлското въстание. Великата  епопея, в която българския народ пролива кръвта си за свободата, избухва на 20 април ( 1 май по нов стил) в Клисура през 1876г.

По този повод днес и утре в Панагюрище се провеждат всенародни чествания.

Днес, 1 май, в 10:30 часа ще се състои Литийно шествие от Историческия музей до площад „20-ти април“. В 10:45 часа на площад „20-ти април“ ще се проведе ритуал по издигане на националното знаме на Република България. В 11:00 часа в църквата  „Свето Въведение Богородично“ - заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание. В 11:30 часа в Националния мемориален комплекс „Априлци“ ще се проведе военно-историческа възстановка „Мъжество и саможертва - Панагюрище 1876“ с участието на Национално дружество „Традиция“, Женско дружество „Райна Княгиня”, Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище и ПФТС „Тангра” - село Попинци. В 12:45 часа на Националния мемориален комплекс „Априлци“ /пред Вечния огън/ ще се положат венци и цветя. В 20:30 часа на площад „20-ти април“ ще има национален митинг-заря.
На 2-ри май е всенародното поклонение-събор в местността Оборище. В 11:00 часа пред паметника в местността Оборище  ще се проведе тържествен молебен-водосвет, а след това - поклонение и полагане на цветя на паметника в местността. В 12:30 часа пред хижа „Оборище“ ще се състои народно веселие с участието на ВГ „Китка” при НЧ „Виделина-1865” и народния певец Христо Косашки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов