Избрани Новини

Народната певица Дения Пенчева в дует с рок група

С рок група "Порок“ (Stereorush) прави песента "Се запали пиле Трено“

Дения Пенчева наскоро реализира втория си самостоятелен албум „Българско момиче“, с който отбеляза 10 години на сцена. В него изпълнителката  включва успешната колаборация с рок група „Порок“ (Stereorush) - „Се запали пиле Трено“. Дения чува песента за първи път на турнето си в Австралия, което било по покана на македонската общност през 2015 г. Тогава тя решава да направи по-различен и модерен прочит на композицията.
С музикантите от група „Порок“, които са свирили на една сцена с легендите от Uriah Heep в Румъния, Дения се среща за първи път през 2013 г. Тогава те реализират мечтата на младата изпълнителка, като вземат участие  в дипломния ѝ спектакъл в Нов български университет. Представлението представлявало рок-мюзикъл и било осъществено под ръководството на гранддамата на българския театър проф.Цветана Манева, както и вокалния педагог доц.Етиен Леви.  Двамата са преподаватели на Дения Пенчева в НБУ, където тя завършва две специалности - Музикален театър и Поп и джаз пеене. Мюзикълът е по нейна идея, а успехът му кара певицата да даде нов прочит на българския фолклор въз основа на съвместната си работа с рок бандата. Младите музиканти реализират прекрасното парче „Се запали пиле Трено“, което е с поп-рок звучене.
„Аз съм рокаджийка по душа и тази песен ме вдъхнови отново да работя с момчетата от „Порок“. В нея се преплитат различни жанрови мелодии, като например от основния фолклорен мотив се преминава към поп и рок, дори и класическо звучене. Радвам се, че направихме заедно един много успешен експеримент за българския фолклор“, споделя Дения Пенчева.
Песента е написана от Никола Филчев, който е основен композитор на рок група „Порок“, а аранжиментът е дело на техни колеги от симфоничния оркестър в  София.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)