С шествие Благоевград отбелязва 115 години от смъртта на Гоце Делчев - blagoevgrad.utre.bg

С шествие Благоевград отбелязва 115 години от смъртта на Гоце Делчев

04 май 2018, 09:31 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Шествието ще тръгне в 20.15 часа

С  почетно шествие благоевградската общественост отбелязва днес 115 години от смъртта на Гоце Делчев. То ще бъде разделено на два лъча, които ще преминат по централните улици на Благоевград и ще се слеят на площад „Македония“. Първият лъч ще тръгне от сградата на Община Благоевград в 20:15 часа, съпровождано от Биг Бенд Благоевград. В него ще се включат официални лица, възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, представители на институции, деца от фолклорните състави на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, граждани.

По същото време, от сградата на Съдебната палата в града, ще тръгне вторият лъч, предвождан от Детския духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Национално дружество „Традиция“ и представители на ВМРО. 

В 20:30 часа на площад „Македония“ ще прозвучи химнът на Република България. След това ще бъдат припомнени факти от живота и делото на Гоце Делчев. Отбелязването на годишнината ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, който се извисява в центъра на областния град.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно станали известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета