Избрани Новини

ТЕЦ "Бобов дол" спря временно работа

Причината е ниските цени на енергийната борса.

За трети пореден път от началото на годината ТЕЦ "Бобов дол" напълно спря работа от 01.00 часа тази нощ - това съобщи ръководителят на дружеството инж. Емил Христов, цитиран от БНР. Централата няма да работи до 8.00 часа сутринта в понеделник - въпреки повишеното потребление по време на празничните дни.
Ако първото спиране на ТЕЦ-а в средата на март тази година беше регулярно, то спирането снощи е заради ниски цени на електроенергията в последните дни, каза инженер Христов. На борсата електроенергията се купува за 30-35 лева за мегаватчас, затова не е в интерес на дружеството да продължи да работи. 
Дежурните екипи и работещите на непрекъснат режим и по контролните системи са на работните си места. В централата работят малко над 900 души -  специалисти и работници. Пълно спиране на мощностите на двата 230 мегаватови блока на ТЕЦ "Бобов дол" се прави много рядко, обясниха експерти.
За да понижи себестойността на произвеждания от централата ток, вече се правят лабораторни изследвания и се кандидатства за издаване на разрешително централата да  започне да гори и слама, добави инженер Христов. На първоначалния етап ще бъдат изгорени пробно около сто хиляди тона слама.

Спирането на ТЕЦ "Бобов дол" няма да се отрази на снабдяването с ток на страната. Това каза за "Хоризонт" по БНР директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков. Въглищната централа, която е част и от така наречения "студен резерв", спря временно работа заради ниските цени на енергийната борса. 

Заради планов ремонт е спрян и един блок от АЕЦ "Козлодуй" - това е хилядамегаватовият 5-ти блок на централата.

В момента потреблението на ток е обичайното за сезона - около 3 хиляди и 600 мегавата, основното производство е от въглищни централи и има достатъчно резервни мощности, каза Пламен Герджиков:

"В момента в системата има хиляда мегавата резерв в термични централи и над 2 500 мегавата резерв във ВЕЦ. В момента има много производство от вятърни сола и тяхното изкупуване, съгласно Закона за енергията е с приоритет. Ако вечерта, когато вече няма да има солар, те ще бъдат заменени с работата на ВЕЦ.

Според данните на енергийната ни борса, цената на търгувания днес ток е 40 лева за мегаватчас.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)