Избрани Новини

Археологическите разкопки край Благоевград ще бъдат запазени

"Ще се търси вариант за изместване на магистрала "Струма", заяви премиерът Борисов

Археологическите разкопки край Благоевград ще бъдат запазени и ще се търси вариант за изместване на магистрала "Струма". Това заяви премиерът Бойко Борисов. Днес той, придружен от четирима министри и председателя на УС на АПИ инж.Дончо Атанасов, разгледа разкопките край Благоевград. Министър-председателят разговаря на място с кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, ангажирани с идеята да се намери най-оптималният вариант - разкопките да бъдат съхранени и магистралата край областния център да бъде изградена в срок.
Премиерът Бойко Борисов даде срок от месец - месец и половина на археолозите и пътните специалисти да преценят оптимално добрите решения. Експертна комисия ще решава как да продължи проучването на терена и какви ще са вариантите и точните стойности за изместване на магистралата. Той увери хората, дошли на разкопките, че културното богатство ще бъде запазено.
Министрът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на културата Боил Банов също подчертаха, че ще се търси вариант да бъдат защитени интересите на всички.
"Мисля, че думите на премиера ще удовлетворят всички, включително и тези, които  имаха някакви съмнения. Още от началото настоявах да изчакаме експертите да дадат най-доброто решение. Всички искаме това културно богатство да бъде запазено. Премиерът обеща да се осигури финансиране и за проучване на останалата част от древното селище, така че никой не трябва да има и капка съмнение, че тези археологически находки, които ще се превърнат във визитната картичка на Благоевград, няма да бъдат съхранени", заяви кметът д-р Атанас Камбитов.
Днес той още един път заяви пред премиера, пред министрите и пред всички присъстващи благоевградчани, че категорично защитава идеята древното селище да бъде запазено. Д-р Камбитов подчерта, че не само Община Благоевград, но и цялата държава и лично премиерът Бойко Борисов са ангажирани с идеята да се опази културното наследство и в същото време да се изгради автомагистрала "Струма".
"Фактът, че министър-председателят дойде лично и отдели толкова много време да разгледа и да разговаря с хората, е показателен за отговорността на всички ни за намиране на най-оптималното решение", посочи кметът Камбитов. Той подчерта, че не бива да се конфронтират двете цели - съхраняване на културното наследство и завършването на  магистала „Струма“ край Благоевград, защото само тогава ще има положителен ефект за всички благоевградчани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов