Избрани Новини

Най-голямата църква в благоевградска околия "Свети Георги" от години се руши

Храмът "Св. Георги" е построен в 1861 година

Най-голямата църква в благоевградска околия, носеща името на Свети Георги, от години се руши, информира БНТ. Вече са събрани малка част от нужните средства, но не са достатъчни, за да започне спешния ремонт.
Храмът „Св. Георги" е построен в 1861 година, върху останките на средновековен манастир, носещ името на Свети Илия.
Маргита Ропанска: Старите хора са направили много нещо, но изостана, няма пари кой да направи ремонта. Ето тука тече, идвахме за Великден да чистим, отвънка е пукната.
От спешен ремонт за спасяването на черквата се нуждаят покривът, камбанарията и голяма част от вътрешното пространство. Вследствие на влагата по стените днес са останали само фрагменти от уникалните стенописи, дело на майстори от Самоковската школа. За укрепването на храма са необходими около 35 000 лева. Кметството на село Бистрица и църковното настоятелство не разполагат с необходимата сума за започване на ремонта.
Лидия Михалкова: Ако може общината, ако могат някакви спонсори да дойдат, да помогнат, да видят как е състоянието, защото тя е много зле. При един дъжд  тука всичко е вода, мухъл, птици влизат.
Маргарита Ропанска: Ще падне, тука тече, виждате - тече вода, това е от камбанарията горе, много е тука зле.
Повече от 150 години църквата „Св. Георги" в село Бистрица е стожер на християнските ценности и вяра, обявена за паметник на културата с местно значение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов