В Соволяно направиха празник "Весел и цветен Гергьовден" - blagoevgrad.utre.bg

В Соволяно направиха празник "Весел и цветен Гергьовден"

06 май 2018, 16:49 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНР

    Вързаха гергьовска люлка

В селото живеят около 1000 жители

Празник под мотото "Весел и цветен Гергьовден"  за първи път организираха кметството и читалище Светлина 1871" в кюстендилското с. Соволяно, където живеят около 1000 жители, информира БНР. Участваха хора от всички поколения, както и от съседното с. Драговищица. 
На дърво до площада организаторите вързаха гергьовска люлка, на която момците, деца в народна носия, люляха своите любими и издаваха имената им. Домашно приготвени пити и баници, хоро на мегдана, изпълнение на местни таланти създадоха атмосферата на празника.
Свети Георги е традиционният повелител на пролетната влага и плодородие, покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. На този празник се извършват редица обреди и ритуали за здраве на хората и плодородие на нивите и животните. Днес ние започваме да възстановяваме тези ритуали.
Кметът Пламен Илиев: "Искрени пожелания за много здраве, щастие на тези, които имат имен ден, на тези, които служат в нашата велика българска армия, на всички жители и гости на село Соволяно."

 

 
 


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета