"Юлен“ санира пистата на Световната купа - blagoevgrad.utre.bg

"Юлен“ санира пистата на Световната купа

07 май 2018, 09:49 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ю

Това е необходимо за обезопасяване и гарантиране сигурността на скиорите

Министерството на околната среда и водите разреши на концесионера на ски зона „Банско“ - „Юлен“, да започне укрепване на писта „Алберто Томба“, съобщава в."Банско Утре". От ведомството прецениха, че за стабилизирането на легендарното трасе, което през изминалата зима прие общо 7-ата си Световна купа в последните 9 години, а в следващите 2 сезона чака още 2, не се налага процедура по оценка за съвместимост. Това става ясно от писмо от заместник-министър Красимир Живков до шефката на „Юлен“ Мая Христоскова.
МОСВ потвърждава, че санирането на склон до „Томба“ на 1825 метра надморска височина е необходимо за обезопасяване и гарантиране на сигурността на ползващите пистата и пътя за хижа „Бъндерица“, както и за прекратяване на ерозионните процеси посредством конструктивни мероприятия и биологична рекултивация. Всичките тези процеси не носят никакво отрицателно въздействие на природата и защитените зони от „Натура 2000“ по смисъла на Закона за биоразнообразието, категорични са експертите.
Припомняме, че след 2-те си поредни и перфектно организирани домакинства на Световната купа по сноуборд през 2017-а и 2018-а, от догодина Банско се завръща в календара на ФИС на най-високо ниво в ските. През 2019-а „Томба“ гарантирано посреща мъжете за 3 старта – алпийска комбинация на 22 февруари, Супер Г на 23-ти и гигантски слалом на 24-ти. Дамите пък ще украсят пиринския ландшафт през 2020-а със Супер Г на 7 март и алпийска комбинация на 8-и.
Във връзка със състезанията през 2019 г. процедурата на ФИС изисква регулярна лятна инспекция не само на знаменитата писта, но и на целия ски център. Припомняме, че миналия юни и август Международната федерация бе тук 2 пъти – първия заради Световната купа по сноуборд, а втория – по повод кандидатурата на Банско за световното по ски за младежи през 2021-ва. Тогава „Юлен“ и БФСки получиха отлична оценка.


Коментари (6)

Потребител
Атомик
Пистите в Банско през зимата са обработени перфектно, а това се дължи и на поддръжката и грижите, които се полагат извън активния зимен сезон. Не случайно международната ски федерация дава най-високи оценки за Банско и през следващия сезон са ни поверили две домакинства.
09 май, 22:58 ч.
Потребител
Васил
Хората се грижат Банско да е на ниво, а един шепа хора викаха без основание, че ще стават разни страшни неща там.
08 май, 20:00 ч.
Потребител
Тони
Съвсем нормално е да се поддържат пистите. Това е единственият начин да се опази инвестицията в курорта.
08 май, 18:20 ч.
Потребител
Лозанова
Още има сняг по планинините, а аз искам да започва да вали сняг и да трупа, за да мога да карам
08 май, 16:13 ч.
Потребител
Иван Христов
Домакинството на следващи два старта от Световната купа по ски през 2019 г. е поредното голямо признание за Банско и България!
08 май, 14:54 ч.
Потребител
Надя
Очакват ни нови вълнуващи преживявания в Банско! Нямам търпение.
08 май, 11:52 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета