Ще има ли референдум в Благоевград? - blagoevgrad.utre.bg

Ще има ли референдум в Благоевград?

08 май 2018, 12:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Референдумът да реши съдбата на разкопките край Покровник

Този петък предстои извънредна сесия на Общинския съвет

Този петък предстои извънредна сесия на Общински съвет-Благоевград, на която съветниците трябва да обсъдят и гласуват предложението за референдум, който да реши съдбата на разкопките, открити край Покровник.

Общинският съветник Илко Стоянов днес внесе Проект за решение до председателя Радослав Тасков, информира БНР. Според написнаното от него, точно в конкретния случай са налице всички изискуеми от специалния закон предпоставки за провеждане на референдум – налице е въпрос от местно, а и от национално значение в областта на културното наследство, който да бъде решен с референдум.

Налице са всички законови предпоставки за произвеждане на референдум, с който суверенът – гражданите на община Благоевград биха упражнили своето закрепено с множество нормативни актове – право на участие в местното самоуправление. Считаме, че само с предоставения законов механизъм, а именно референдум, ще се възпроизведе справедливо решение по въпроса, пише в проекта за решение.

В предложението на Илко Стоянов са заложени всички важни обстоятелства около предстоящия референдум, като с него се спестява и отлагане на сесията. Причината да бъде внесен днес е, че при липса на готов проект за решение е възможно Общинският съвет да отложи гласуването, до изготвянето на такъв. Това от своя страна би забавило и провеждането на самия референдум, което от своя страна би довело до обезмислянето му, ако преди това експертните комисии вземат решение за съдбата на "Скаптопара".

Стоянов предлага конкретна формулировка на въпроса, съобразена със закона и възможностите за отговори "ДА" или "НЕ":

Съгласни ли сте намерените археологически обекти в землището на село Покровник, община Благоевград, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, да бъдат запазени и експонирани на мястото, на което са открити?

В проекта за решение се разяснява и какво точно означават двата отговора. Отговор „ДА“ означава, че ще бъдат запазени и експонирани на същото място, на което са открити като паметник на културата „намерените археологически обекти, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство“. При запазването им е възможно изграждането на трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1, участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, да се забави, но това не би забавило изграждането на цялата автомагистрала, защото към настоящия момент е общоизвестен фактът, че все още не е започнало изграждането на лот 3.3. Кресна – Сандански. Това се потвърждава и от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството, който заяви публично, че крайният срок за изграждане на АМ „Струма“ е 2023 г. Също така, този отговор означава, че община Благоевград ще трябва ежегодно да отделя средства в бюджета си за продължаване на археолигическите дейности, за запазване и съхраняване на обекти, за евентуални отчуждавания, за охрана на обекта и други.

Отговор „НЕ“ означава, че археологическите обекти, представляващи културна ценност ще бъдат запазени, но същите ще бъдат пренесени на друго място, а не на същото място на което са открити.

Най-подходящата дата за провеждане на референдума е 30.06.2018 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета