В Банско ще забъркат "Фолклорна магия" - blagoevgrad.utre.bg

В Банско ще забъркат "Фолклорна магия"

09 май 2018, 13:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Банско

    Ще се проведе на 29 и 30 юни и 1 юли

Ще се проведе първото издание на Националния фестивал за народно творчество

На 29 и 30 юни, както и на 1-ви юли, в градския парк в Банско ще се проведе първото издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“. То ще има конкурсен характер и е предназначен за самодейци от всички фолклорни области на страната и за всички възрасти. Ще има четири категории за участие - пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции. Фестивалът ще се проведе на няколко сцени в градския парк на световноизвестния туристически град Банско, съхранил фолклорното ни богатство.
Целите, които си поставя фестивалът, е да популяризира, съхрани и развие българските традиции, фолклор, обичаи, култура и родното производство, да представи пазителите на българското народно творчество – самодейци, занаятчии и производители на традиционни стоки, да се изгради ежегоден, традиционен форум на българщината, който да е сред 5-те най-значими фолклорни фестивала у нас
Жури ще излъчва всекидневно победители в следните 4 категории:
„Фолклорни виртуози“ – инструментално изпълнение на индивидуални участници и групи
„Нашенски славей“ - вокално изпълнение на индивидуални участници и групи
„Дръж се, земьо“ - танцово изпълнение на танцови състави и клубове за народни танци
„На мегдана“ - представяне на стари обичаи и традиции от фолклорни групи
Всеки ден ще има конкурсна програма - от 11.00 ч. до 18.00 ч., тържествено награждаване, вечерна програма - известни гост-изпълнители, народни художествени занаяти и изложение с търговски площи, творчески работилници, традиционни игри и обичаи, книжен пазар за етнография и фолклор. Ще гостуват общини, представящи своите забележителности и български производители на традиционни храни и напитки. Ще се оформят кулинарни зони и проведат състезания за ястия от българската кухня.

Организатори са Фен Фолк ТВ и Община Банско.
Краен срок за записване 17 юни!
Повече информация на сайта: www.fenfolktv.bg
"ФОЛКЛОРНА МАГИЯ" - Да съхраним заедно българщината!
Коментари (1)

Потребител
Радоев
Вярвам, че този фестивал ще се превърне в една добра традиция за Банско. А за всички почитатели на българското народно творчество и красивата природа това е още една причина да посетят Банско и през лятото.
07 май, 11:53 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета