"Тара-ра-бумбия" започва! - blagoevgrad.utre.bg

"Тара-ра-бумбия" започва!

11 май 2018, 11:00 | blagoevgradutre
  • От 18 часа откриват с "Януари" на студентите от НАТФИЗ

От 21 часа е Камен Донев с "Лекция № 1 за народното творчество“

Шестото издание на Международния  театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ - Територия за млад театър, носи послание за добрите взаимоотношения с Македония в културен план. Насочва се вниманието към Македония и сътрудничеството в полето на културата. След  подписания исторически договор за добросъседство с Македония на среща на Европейския съюз - Западни Балкани в София, тази идея съпътства и фестивала. За закриването на фестивала е поканен спектакълът  „Ничия земя“ на Македонския народен театър с режисьор Александър Морфов. На 18 май ще се проведе и среща-дискусия на тема „Театрален мост България - Македония“ под мотото „Как да скъсяваме разстояния“. Идеята на събитието е да събере актьори, режисьори и критици от двете страни с акцент върху театъра и добрите съседски взаимоотношения, както и бъдещи планове за съвместни инициативи.
„Тара-ра-бумбия“ е една от най-важните платформи за изкуство и култура, която Община Благоевград прави за шеста поредна година. Очаква ни една ударна, добре премислена програма. Ще има много съпътстващи събития, различни модули, представяне на книги, майсторски клас, разговори за спектакли, дискусии, разговори. Много от представленията, които идват,  взеха награди, а други са с номинации. Програмата е структурирана в два потока. Мисията на фестивала е да представяме най-новото от независимите млади, които намериха своето място в Благоевград, с което изключително много се гордеем. До този момент те си нямаха сцена, нямаха си дом, но тук за шеста поредна година всичко, което са направили като експеримент, като вдъхновение, като опит, ще бъде представено в Благоевград
Международният театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ ще се проведе от 11 до 19 май на двете сцени на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Програмата включва 18 спектакъла. Сред заглавията от програмата на „Тара-ра-бумбия“ са спектакълът на проф. Ивайло Христов, който се играе успешно 25 години - „Секс, наркотици и рокендрол“, Камен Донев и „Лекция № 1 За народното творчество“, „Пияните“ на Явор Гърдев, „Момчето от последния чин“ на режисьора Крис Шарков, Театър „Възраждане“ ще представи „Великденско вино“.
Модул „Памет“ тази година е ориентиран към знаменитото представление на благоевградския театър „Антигона“, което през 2018 година отбелязва 30-годишен юбилей. Представлението на Ставри Карамфилов, което остава в историята на театъра, ще събере актьорите от „Антигона“ и ще бъде един поклон пред паметта на обичания актьор Николай Кимчев.
Мотото на фестивала тази година е ориентирано към една известна мисъл на проф. Крикор Азарян – „Театърът не като забавление, а като храм“ и се свързва с представлението „В очакване на Годо“ на Деян Донков и Театър Азярян. За първи път в България се поставя „Петел“ от Майк Бартлет -  спектакъл с много номинации и няколко награди.
Специално за шестото издание на фестивала „Тара-ра-бумбия“ ще пристигне и пърформънс артистът, който използва за авторските си спектакли актьорска игра, танц, музика, пеене, физически театър, но най-вече метаморфозите на своето тяло като манифест на сценична свобода Иво Димчев. След като обиколи целия свят, за да представи своя албум „Скулптури“, той ще гостува в Благоевград със солов концерт.
Билети за представленията могат да бъдат закупени на касата на ДТ „Никола Вапцаров“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета