Избрани Новини

Разложката гимназия стана на един век!

СУ "Братя Петър и Иван Каназиреви“ отпразнува своя 100-годишен юбилей

СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ - Разлог с директор Мариана Попадийна отпразнува своя 100 годишен юбилей. Празникът започна с ритуал по издигане на знамето на Република България и знамето на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” в двора на училището. Учители и ученици се включиха в празничното шествие за поднасяне на венци и цветя на централния градски площад, където жители и гости на Разлог могат да разгледат изложбата из живота на Разложката гимназия.
По-късно през деня се проведе кръгла маса на тема „Среща на поколенията“, в която взеха участие кметът на Община Разлог инж.Красимир Герчев, зам. кметът инж.Венцислав Гърменов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова, редица бивши и настоящи учители и ученици на разложката гимназия. На дискусията беше представен кратък филм, дело на ученика Иван Тумбев, който показа личното мнение и нагласа на учениците към образованието и училището като институция.
Кулминацията на празника беше тържествен концерт. Залата бе тясна за всички желаещи да станат част от гръмкото отбелязване на празника на едновековната разложка гимназия. По повод 100-годишнината на концерта бе представен първият химн на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ по идея на помощник- директора Любка Кацарска, текст Благо Прангов – поет, журналист и бивш възпитаник на училището, музика и текст Евгения Тагарева.
През 1917г. великите граждани на Разлог – братя Петър и Иван Каназиреви поставят началото на разложката гимназия – първото средно учебно заведение в Пиринския край. През септември 1944 г. министерството разрешава училището да стане пълна гимназия. За периода от 1959г. до 2017г. в разложката гимназия са получили образованието си 10 442 ученици, обучавани от 312 учители и ръководени от 18 директори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов