Избрани Новини

Боян Петров не е във втория лагер

Спасителната акция продължава

От хеликоптерната компания, чиито машини участват в издирването на алпиниста Боян Петров, увериха, че са направили всичко възможно. Прелетели са над връх Шиша Пангма, но следи от българина не са намерени. Забелязаните съмнителни обекти при повторен оглед са се оказали скали и камъни. След изчерпване на горивото, хеликоптерите са се върнали в Катманду в очакване на нова мисия. 
Очаква се съвсем скоро спасителите по земя да достигнат най-високия лагер под върха, информира БНР. 

Алпинистът Боян Петров не беше открит и във втори височинен лагер под връх Шиша Пангма, остава надеждата той да се намира в някоя ниша и да не е видян от хеликоптерите. Това казаха пред "Хоризонт" от екипа на българина. От хеликоптерите беше видяно, че там има две палатки, но по-късно, когато на мястото стигнаха спасителите по земя, откриха палатките празни.

Групи от алпинисти има по целия маршрут от Базовия до втория височинен лагер под връх Шиша Пангма, където продължава спасителната операция за алпиниста Боян Петров. До час-два се очаква спасителите да стигнат до третия лагер и да пренощуват в него, съобщиха за "Хоризонт" от екипа на българина. Именно в Лагер 3 преди дни беше видяна палатката на алпиниста ни, но днес преди обед, от хеликоптерите не я забелязаха на мястото. 

За "Хоризонт" Деян Петков от екипа на Петров съобщи, че хеликоптерите не са открили палатката на българина на трети лагер:

"Означава две неща - или е слязъл надолу към Лагер 2, или вятърът я е издухал".

Другата надежда е сънародникът ни да е в някоя ниша, която не е забелязана от хеликоптерите.   

Петков опроверга появилата се по-рано информация, че хеликоптерите са забелязали подозрителен обект по маршрута:

"Нищо не са забелязали. Говорих с пилота, той категорично отрича. Имало е нещо, което са забелязали, върнали са се втори път да го разгледат, но се е оказало скала. На борда на хеликоптера има много опитен алпинист, който знае къде да гледа и какво."

В мащабната спасителна операция в Хималаите участват над 100 китайски спасители, шерпи, алпинисти, както и два непалски хеликоптера. Утре се очаква спасителите да стигнат до самия връх. В момента хеликоптерите са в Катманду. При облитането са направени снимки, на които ще бъде направен обстоен преглед. 

 




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов