Избрани Новини

Все още няма следа от Боян Петров

Съпругата му призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха

Китайските спасители, които издирват алпиниста Боян Петров, са потеглили към връх Шиша Пангма, предаде БНР. По-рано съпругата на българина призова спасителите да не рискуват живота си и да не изкачват върха, а да търсят в по-ниските райони, където има шанс българският алпинист да е оцелял, ако е успял да се укрие. 

След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, сега стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма. До момента не е открита и палатката му, потвърдиха за "Хоризонт" от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 10 дни.Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят заради безопасността на спасителите, които ще са по склона. 
Междувременно, съпругата на Боян Петров призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Фейсбук Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял.  "От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната  акция е много важно и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи" - пише Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук нататък решението е на спасителите, които - както стана ясно - се изкачват към Шиша Пангма.
И докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов слиза надолу към Базов лагер, след като по обед изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов