Избрани Новини

Вечер за Неврокопския митрополит Борис се състоя в Будапеща

Дядо Борис умира мъченически за Православната ни вяра

Вечер, посветена на Неврокопския митрополит Борис, се състоя в българския храм в Будапеща. Инициативата е на БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ и Българския културен институт в унгарската столица. А самото събитие е под егидата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, информира официалният сайт на Св. Синод.
Вечерта, посветена на образа и делото на видния Неврокопски митрополит, е във връзка с продължаваща все още процедура по предстояща канонизация, тъй като дядо Борис умира мъченически за Православната ни вяра  – убит от ръката на низвергнат свещеник, подучен от комунистическите власти в страната.
Лекция за делото и живота на митрополит Борис изнесе д-р Момчил Методиев. Преди него архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и средноевропейската ни епархия, разказа историята на църковната община, която е основана именно от дядо Борис Неврокопски. Митрополит Антоний  изтъкна, че наставниците не бива да се забравят, а точно обратното - да се помнят и примерът им да се следва.
Момчил Методиев подробно разказа за живота на Неврокопския митрополит, делото му и подвижническата му мъченическа смърт от ръката на низвергнатия свещеник Илия Стаменов от Хърсово. На лекцията присъстваха български свещеници от църковните ни общини в Лондон, Хамбург, Милано и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов