Избрани Новини

Издирването на Боян Петров продължава и днес

Китайската група от спасители обхожда места между лагер 1 и базовия лагер

Спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров ще продължи и днес, предаде БНР. Това съобщи за "Хоризонт" алпинистът Кирил Петков от екипа на Боян Петров. Петков се намира в района на спасителните действия.

Вчера хеликоптерите не успяха да се включат заради лошо време, а спасителните екипи по земя се върнаха в базовия лагер с вещи на Боян Петров, открити при лагер 3.

Кирил Петков обясни в предаването "Преди всички", че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности:

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности."

Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1, подчерта Кирил Петков.

Сутринта е било слънчево, сега върхът е покрит с облак, има и мъгла, разказа Кирил Петков. Той самият все още не е видял откритите вчера вещи на алпиниста, донесени в базовия лагер. Част от потенциалните точки за обследване вече са анализирани, гледани са през различни скенери на филтри. Много хипотетично и с надежда за чудо групата продължава да работи, допълни Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност:

"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е, ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче."

Петков остава на мястото на операцията със сигурност и в утрешния ден, след което ще реши какво да предприеме.

В следващите дни от екипа на българина ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Днес е десетият ден от началото й.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов