Избрани Новини

В Кюстендил гостува изложбата "Храмови иконописания от Пернишко”

Тя представя образци на българската възрожденска живопис от периода XVIII-XIX век

Днес от 17.00 ч. в Музеен комплекс „Св. Георги“ в Кюстендил гостува изложбата на Регионален исторически музей – Перник „Храмови иконописания от Пернишко”.
Изложбата „Храмови иконописания от Пернишко” представя образци на българската възрожденска живопис от периода XVIII-XIX век. Включени са 23 икони и част от апостолски ред, съхранявани във фонда на РИМ - Перник. Преобладават творби на майстори от Самоковската художествена школа като Христо Димитров, Димитър Зограф, Йоан Иконописец, Никола Образописов. Образите на св. Богородица, Христос Вседържител, св. Йоан Кръстител, св. Иван Рилски, светци войни и др. отразяват високото майсторство на зографите, работили в Пернишко, Трънско, Радомирско и Брезнишко. Тези творби свидетелстват и за изключително важното място, което жителите на Пернишко са отредили на своите храмове, като за изписването им се стремят да привличат едни от най-добрите за времето си майстори.
Изложбата е допълнена и с църковна утвар – кандила, напрестолни кръстове, просфорница, които са в употреба по българските земи през XIX век.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)