Избрани Новини

В Разлог над 150 ученици работиха със соларни модули за производство на ток

Това се случи по време на празника на слънчевата енергия

В Разлог над 150 ученици работиха със соларни модули за производство на ток, затопляне на вода и отопление на оранжерия. 
Това се случи по време на празника на слънчевата енергия, който бе организиран от Община Разлог съвместно с ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня. 
Ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Разлог, НУ „Яне Сандански” – Разлог, ОУ „Никола Парапунов” – Разлог, ОУ „Св. Паисий Хилендарски” - с.Баня, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с.Бачево, СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – Разлог работиха с 4 соларни модула, като в реално време проследиха как се произвежда електрическа енергия на два от тях. Те имаха възможността да наблюдават как благодарение на слънчевата енергия се затопля вода и се отоплява оранжерия. 
Събитието бе чудесно начало за учениците да научат повече за слънчевата енергия и да растат по-информирани за жизненоважната роля на слънцето в променящия се и зависим от електрическата енергия свят. Учениците придобиха нови знания и умения за използването на соларните технологии в реалния живот, както и за важността на използването на възобновяемите енергийни източници.
Проведеното събитие е по проект „Изпълнение на образователни методи – „Направи и научи” при обучението за оползотворяване на слънчевата енергия в основните училища”, финансиран по програма „Еразъм +” на Европейския съюз. Партньори по проекта са Община Разлог и ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с.Баня от България, Община Гьорче Петров и ОУ „Мирче Ацев” от Македония.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)