Избрани Новини

Депутатът Чеканска бе на откриването на Майските празници на културата в Дупница

Поздравителен адрес изпрати депутатът от ПП ГЕРБ Кирил Калфин

С тържествена церемония в Дупница бе открито 41-то издание на Майските празници на културата. Богатата празнична програма на пл."Свобода" събра стотици дупничани и гости на града. По традиция откриването започна с тържествено издигане на българския трибагреник от дейците на фолклорен танцов ансамбъл "Актавис".

В своето слово към дупничани кметът инж. Методи Чимев заяви: "Ние сме един от малкото градове в България, който може да се похвали с толкова дългогодишен празник. От днес до края на месеца Дупница ще покаже, че е град с история, традиции и бъдеще." В словото си кметът Чимев подчерта още, че в Дупница винаги е кипял живот, а Майските дни на културата са празник, емоция и традиция; дните, които всяка година дават вяра в бъдещето на града, в талантите и в наследството, което остава;  дните, които зареждат с вдъхновение и гордост.

"Ще използвам думите на големия историк акад.Георги Марков, който в свое изследване отбелязва: „През 30-те години на миналия век, когато България се тресе от жестока стопанска криза, в Дупница кипи много сериозен живот. Въпреки кризата и проблемите, дупничани са организирали едни от най-големите в страната фестивали на хорове, развивали са художествено творчество и самодейност със своето богатство на фолклор и говор. В Дупница духът и делата са действителна проява. Богатствата му са плод, чедата му са дух, синовете и дъщерите му – културни творци, създатели, борци", каза в своето слово още Методи Чимев.

Сред уважилите откриването бе народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска, а поздравителен адрес до дупничани изпрати депутатът Кирил Калфин. На празника присъства и председателят на ОбС Емил Гущеров, зам.-кметът Крум Милев, Матей Попниколов, председателят на ПГ на ГЕРБ в местния парламент Йордан Йорданов. Сред гостите бяха също кметът на Сапарева баня Калин Гелев и зам.-кметът Славчо Коларски.

Веднага след официалната част започва концертът на големите български естрадни изпълнители Маргарита Хранова и Орлин Горанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов