Избрани Новини

Струмяни почита Светите Константин и Елена

От 11.30 часа е празничната програма

В Струмяни посрещат светъл празник, посветен на Светите Константин и Елена  - покровители и патрони на църквата в селото.

Днес ще почетат заедно светлия празник, посветен на Светите Константин и Елена.

Програма на празничните събития, който ще се състоят в двора на църквата "Свети Свети Константин и Елена" в с. Струмяни:

08:00 ч. - 11:00 ч. - Празнична литургия
11:00 ч. - 11:30 ч. - Освещаване на курбан
11:30 ч. - 12:30 ч. - Празнична програма с участието на
децата от ДГ “Патиланци“ – филиал с.Струмяни и самодейците към НЧ “Будител“ – с.Струмяни
12:30 ч. - 13:30 ч. - Гост-изпълнител Ваня Найденова
13:30 ч. - Народен оркестър

Историята на построяването на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в село Струмяни започва на 21-ви февруари 1992 година, когато учредителното общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строежа на църквата и избира първото църковно настоятелство, заедно с негов председател.

На 22-ри март 1993 година е направена първата копка за строителството на черквата, която е съпроводена с тържествена служба, водена от Негово прeосвещенство Пимен. Празненството завършва с общоселски курбан.

Самата църквата "Св. Св. Константин и Елена" е еднокуполна, с вградена в нея камбанария, разполага с два входа - южен и западен. Простира се върху 232 кв.м. строителна площ. Строителството се изпълнява от майстори, ръководени от инж. Митко Петровски и главен майстор Методи Николов. В строителство участие взема цялото работоспособно население както с доброволен труд, така и с дарения.

Освещаването на храма е извършено на 18 октомври 2004 година от Неврокопския митрополит Натанаил. Интересно е да се отбележи и съдбата на църковната камбана, тежаща 50 килограма. Със средства, събрани по дарителски път, тя е закупена още през 1968 година, поради липса на църква обаче камбаната е била окачена на черничево дърво в парцела на Йордан Милев и така е ползвана до 1998 година, когато заема полагащото и се място във внушителната църковна камбанария.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)