Избрани Новини

Учредиха национална стипендия "С усилия към звездите“

Тя е за млади български творци в пет области на изкуството

Фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП учредяват по идея на оперната певица Ина Кънчева национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra), с която всяка година ще се подкрепят млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.
Целта на стипендията е да бъде предоставена подкрепа на млади български творци при реализацията на избрана от тях творческа, образователна или друга подобна инициатива, която да подпомогне техни последващи стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр.
Задачата, която фондация „Културни перспективи“ си е поставила, е да открива талантливи млади творци и да подкрепи онези от тях, чиито качества на личността, характера и таланта показват потенциал да се превърнат в суверенни артисти. Екипът се води от идеята да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура.
Стипендията включва осигуряване на финансова подкрепа за реализацията на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса. В зависимост от показаните резултати стипендиантите ще могат да получат и продължаваща подкрепа, предоставена от партньорите на стипендията.
Една от най-важните придадени стойности на проекта е мотивиращото участие на ментори.
Всеки един стипендиант в съответната категория ще бъде съпътстван в рамките на една година от ментор – пет изключителни личности и свободни артисти, поставящи стандарти на световната културна сцена. По покана на Ина Кънчева през 2018 година, стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.
Кандидатстването за първото издание на конкурса за стипендия „С усилия към звездите“ ще бъде възможно по електронен път в периода между 24 май и 1 септември 2018 г. Резултатите ще бъдат обявени на 1 ноември 2018 г. Подробна информация, условия на конкурса, както и формуляр за участие могат да бъдат намерени на следния адрес: www.culturalperspectives.eu



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)