Ансамбъл "Пирин“ представя концерт-спектакъла "Пирине мой“ - blagoevgrad.utre.bg

Ансамбъл "Пирин“ представя концерт-спектакъла "Пирине мой“

22 май 2018, 09:41 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Вход свободен

Той е по повод 85 години от рождението на проф.Кирил Стефанов

Ансамбъл „Пирин“ ще подари един незабравим концерт на жители и гости на Благоевград. Днес от 19.00 часа в зала „Пейо Яворов“ артистите ще се поклонят пред творчеството на проф. Кирил Стефанов и заедно с публиката ще почетат 85 години от рождението на твореца. Концерт-спектакълът „Пирине мой“ ще припомни незабравимите творби на композитора, диригента и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъла.
Под ръководството на проф. Кирил Стефанов Ансамбъл „Пирин“ се превръща в емблема на Благоевград и визитна картичка на България. Концертът включва емблематични произведения ансамбъла по музика на проф. Кирил Стефанов. Входът е свободен за всички желаещи да се докоснат до непреходното богатство от песен и танц.
Творчеството на проф. Кирил Стефанов обхваща многообразие на форми: от големите сюити върху народни мотиви - за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор. Участва със свои произведения и изпълнения на Ансамбъл „Пирин“ във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“, награден с високата международна награда „Грами“ за 1991 г.

Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета