Обвиняеми за документни престъпления предадени на съд в Разлог - blagoevgrad.utre.bg

Обвиняеми за документни престъпления предадени на съд в Разлог

22 май 2018, 16:35 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    prb.bg

Обвиняемият К.С. изпълнявал длъжността "кмет“ на Самуилово

Районна прокуратура – Разлог е внесла в съда обвинителен акт срещу К. С. и И. К. за документни престъпления – по чл. 311, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 316, пр. 1, вр. чл. 309, ал. 1, чл. 316, пр. 2, вр. чл. 311, ал. 1 от НК.

Обвиняемият К.С. изпълнявал длъжността „кмет“ на с.Самуилово. В това качество, в кръга на службата му, той имал право да удостоверява подписите на лица върху частни документи, които не подлежат на вписване.

На 9.02.2015 г. в канцеларията на К.С. в с.Самуилово се явили обвиняемият И.К. и неустановено по делото лице. Били му представени пълномощно и пет декларации по чл. 264, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В частта „упълномощители“ въпросното неустановено лице изписало с ръкописен текст имената на бащата и четирите сестри на И.К. и положило в присъствието на кмета подписи срещу всяко от тях. По този начин на документа бил придаден вид, че посочените в него лица упълномощават И.К. да ги представя пред нотариус и да прехвърля правото на собственост върху поземлен имот и сграда в с.Краище. По същия начин били подписани и декларациите за липсата на задължения по ДОПК.

Макар да видял, че пред него не се явяват посочените в представените му документи лица, както и че подписите върху тях не са положени от тях, кметът извършил надлежната им заверка. По този начин той удостоверил неверни обстоятелства, а другият обвиняем – И.К., няколко дни по-късно ги използвал като доказателство за посочените обстоятелства пред нотариус в нотариално производство за прехвърляне на правото на собственост върху имота.

Двамата обвиняеми са били подведени под наказателна отговорност. И.К. - за съзнателно ползване на неистински частни документи в нотариална кантора в Разлог, а К.С. – за съставяне на официален документ в качеството му на длъжностно лице, в които удостоверил неверни обстоятелства.

Предстои делото да продължи в съда.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета