Избрани Новини

Византийска църква спечели наградата “Europa Nostra “ 2018

Тя е за опазване на културното наследство на Европа

Византийската църква „Св. Неделя“ на остров Наксос е сред носителите на наградата на Европейския съюз за културно наследство /Europa Nostra/, съобщи сайтът dobrotoliubie.com.

Победителите от 177 държави, които бяха избрани за забележителните си постижения в областта на опазването, изследванията и образованието, бяха обявени от Европейската комисия и Europa Nostra.
Реставрацията на византийската църква „Св. Неделя“ на остров Наксос със стенописна програма от  8-9 век спечели  в категорията „Консервация“ за 2018 година.
Гърция бе отличена в същата категория за своя принос, заедно с Египет и Италия, за съвместното опазване на мозайката „Св. Преображение“ в базиликата в манастира Св. Екатрина в Синай.
Наградите „Награда за европейско културно наследство“ /“Europa Nostra“ за 2018 г. ще бъдат връчени на церемония на 22 юни в Берлинския конгресен център. На церемонията ще бъдат обявени 7 лауреата, всеки от които ще получи 10 000 евро и носителят на наградата „Public Choice“, избран сред тазгодишните печеливши проекти. За проектите може да се гласува онлайн. Всеки може да подкрепи своята или друга европейска държава.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов