Византийска църква спечели наградата “Europa Nostra “ 2018 - blagoevgrad.utre.bg

Византийска църква спечели наградата “Europa Nostra “ 2018

22 май 2018, 17:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    “Europa Nostra “

    Награждаването е на 22 юни

Тя е за опазване на културното наследство на Европа

Византийската църква „Св. Неделя“ на остров Наксос е сред носителите на наградата на Европейския съюз за културно наследство /Europa Nostra/, съобщи сайтът dobrotoliubie.com.

Победителите от 177 държави, които бяха избрани за забележителните си постижения в областта на опазването, изследванията и образованието, бяха обявени от Европейската комисия и Europa Nostra.
Реставрацията на византийската църква „Св. Неделя“ на остров Наксос със стенописна програма от  8-9 век спечели  в категорията „Консервация“ за 2018 година.
Гърция бе отличена в същата категория за своя принос, заедно с Египет и Италия, за съвместното опазване на мозайката „Св. Преображение“ в базиликата в манастира Св. Екатрина в Синай.
Наградите „Награда за европейско културно наследство“ /“Europa Nostra“ за 2018 г. ще бъдат връчени на церемония на 22 юни в Берлинския конгресен център. На церемонията ще бъдат обявени 7 лауреата, всеки от които ще получи 10 000 евро и носителят на наградата „Public Choice“, избран сред тазгодишните печеливши проекти. За проектите може да се гласува онлайн. Всеки може да подкрепи своята или друга европейска държава.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета