Избрани Новини

Кюстендилски творци откриха изложба в Сапарева баня

Повече от 30 са изложените творби в галерията

Изложба-живопис на художниците Нетко Каблешков, Ценка Бакарджиева, Иван Пенев и Матей Матеев може да се разгледа в ГХГ „Васил Крапчански” в Сапарева баня. Събитието бе открито от писателя Михаил Калдъръмов, който поздрави присъстващите и разказа повече за реализираната изложба.

„Изложбата „Приятели” се създаде преди 20-ина години от петима художници – едни от най-изявените на Кюстендилската изобразителна школа. Това са Ценка Бакарджиева, Нетко Каблешков, Иван Пенев, Георги Велинов – Гопи и Матей Матеев – Матейката. Изложбата е камерна по своя състав, но тя се утвърди във времето, тъй като художниците са с различни творчески търсения, но обединени от една идея, една цел – идеята за красотата и хармонията както в природата, така и в човека”, каза Михаил Калдръмов.
„Тъй като е изградена върху една-единна естетическа платформа, изложбата стои много внушително и много добре”, посочи още творецът със сапаревобански корен.

„Моята идея, а и на всички обединени около патрона, ярък художник и приятел Васил Крапчански, е тази галерия в Сапарева баня да се утвърждава и да се превърне в един сериозен културен институт. Сапарева баня трябва не само да се развива в туристически аспект, но да има и дух в това градче, а духът се постига само с културата”, каза при откриването Калдръмов.

Присъстващите на изложбата изразиха възхищението си от работата на авторите и от техния талант. „Макар и в една скромна галерия, тук има изложени много качествени и стойностни картини”, споделиха те.

Повече от 30 са изложените творби в галерията, като голяма част от тях се продават и всеки ценител на изкуството може да се сдобие с красива творба.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов