Избрани Новини

Г.Икономов: Гордея се с постиженията на нашите деца! /снимки/

Бяха отличени повече от петдесет ученици

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе честван тържествено в Банско с концерт на площад „Никола Вапцаров”. Пред погледите на цялата общественост в града бяха отличени повече от петдесет развълнувани ученици, постигнали призови места на регионални, областни или национални конкурси, състезания и олимпиади в сферата на науката и образованието. Девет учители и културни дейци също получиха своето признание за дейността си през годината, като лично кметът на община Банско връчи отличията. За всеки призьор в Деня на буквите, напълно естествено, бе предвидена специална книга – подарък, която бе връчена лично от кмета Георги Икономов и народния представител от Банско Александър Мацурев. А просветните и културни центрове на територията на общината – читалищата, получиха за своите библиотеки емблематичната трилогия на Димитър Талев „Самуил”.

„Свято е делото на равноапостолите Кирил и Методий, сътворили азбуката и дали право на българите и на всички славяни заслужено да се гордеят, че са градители на европейската цивилизация. Днес буквите на България са азбука на Европа. Ние имаме право да се гордеем с дълбоките си корени, с блестящия талант на българските творци, учени и дейци на просветата и културата, с интелектуалния потенциал на нацията. Убеден съм, че само народи, които поставят на пиедестал културата, просветата и науката, своята писменост и стремеж към знания, имат изключителната възможност да останат във времето. И не на последно място бих искал да кажа – гордея се с вашите постижения, ученици! Пожелавам ви да участвате и печелите още много конкурси и изпити през живота си!”, отправи своят поздрав градоначалникът.

Тържествената част бе последвана от празничен концерт, подготвен от талантливите деца на Банско с участието на състави и изпълнители към читалище „Никола Вапцаров” и учебните заведения. Танцова формация „Веселие” и ТА „Забавление”, състав „Арт денс”, „Силвана денс”, изпълнителите към фолклорна група „Банска младост", както и вокалната група към СУ „Неофит Рилски” създадоха неповторима атмосфера на приповдигнатост и гордост с българската ни идентичност. По традиция празникът продължи с тържествен обяд за всички културни и просветни дейци от общината, който бе  домакинстван от кмета Георги Икономов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)