Избрани Новини

Започват проверки по овощните градини в Кюстендилско

Те са на Инспекцията по труда

Инспекцията по труда започва проверки по овощните градини в Кюстендилско от понеделник, когато е началото на беритбата на череши, предаде БНР. Ще бъдат проверявани еднодневни трудови договори, уточниха от инспекцията. 

При нарушение санкцията започва от 1500 лева. 

Регистрирането на еднодневните трудови договори може да става и онлайн и не е необходимо да се подават заявления в самата дирекция, напомнят инспекторите. Миналата година издадените договори за региона са били около 1500, тази година, когато реколтата е много по-добра, се очаква те да са двойно повече. Стотици, предимно безработни и пенсионери, се очаква да се включат в черешобера, обещаваната надница е 40-50 стотинки за набран килограм. 

Какво ще се проверява, директорът на инспекцията инж. Валентин Златински:

"С наличието на сключен писмен трудов договор при полагането на труд, ползват се нерегламентирани практики при възникването на трудовите правоотношения, както и на осигуряване на здравословни условия на труд и безопасни условия на труд".

Прави се предварителна подготовка и по охраната на черешовите градини с целия наличен ресурс на Областната дирекция на полицията, а от 4 юни ще се включи и звено от 20 жандармеристи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов