Избрани Новини

Клуб "Млад планинар" - Петрич поема по стъпките на Ботевата чета

Разгледаха Паметника-костница на Ботевите четници в село Скравена

От Козлодуй започва 72-ият Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета, Козлодуй-Околчица", който тази година е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тази година в похода ще вземат участие 1166 родолюбиви българи, 24 от които са от Петрич, от сдружение "Млад планинар".
Малките планинари от Клуб "Млад планинар" в Петрич споделиха: "И защото следваме заръката на Алеко Константинов "Опознай родината за да я обикнеш", преди да поемем "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица",  ще се отбием да видим Часовниковата кула в Ботевград, символ на града. А след това Паметника-костница на Ботевите четници в село Скравена.

Ботевградската часовникова кула е висока 30 метра и я прави най-високата часовникова кула на целия Балкански полуостров. Името на архитекта, сътворил това градско чудо, не е стигнало до наши дни. Знае се само, че майстор-строител е бил Вуно Марков, работил по проекта в периода 1862-1864 година. Освен това, кулата в Ботевград сериозно се различава от всички останали съществуващи часовникови кули в България – най-вече със своя общ външен вид, с бароковите елементи, които присъстват в нейния облик. Днес часовникът на кулата в Ботевград работи с механизъм, изработен от майсторите в Етъра, с части - внесени от чужбина. Оригиналният механизъм е свален и се пази в музея", информират те. И си носят книжките, където ще сложат новите печати за "100-те туристически обекта в България".

Успех на младите планинари!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)