Избрани Новини

Осъдиха сводник и помагачите му

М. Ф. извършвал трафик на хора за сексуална експлоатация и склонявал към проституция

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Благоевград съдът е признал за виновни М. Ф. за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция, извършени в условията на опасен рецидив, П.К. за осуетяване на наказателно преследване спрямо криминално проявено лице и С.Ф. - за лично укривателство и за разкриване на служебна тайна.

Тримата подсъдими са били арестувани на 1.06.2016 г. по време на специализирана акция за трафик на жени и сводничество в Благоевград.

След проведено досъдебно производство, на 30.01.2017 г. Районна прокуратура – Благоевград е внесла в съда обвинителен акт по делото.

С поставена присъда на първоинстанционния съд на М.Ф. е наложено наказание от дванадесет години „лишаване от свобода“, на П.К. – една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и на С. Ф. две години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок.

М.Ф. бил криминално проявен, осъждан множество пъти за престъпления от общ характер, в това число с „Лишаване от свобода“, както в България, така и във Франция като лидер на организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Другият подсъдим – П.К., изпълнявал длъжността разузнавач в сектор „Борба с организирана престъпност“ Благоевград ГДБОП София, а подсъдимият С.Ф., също служител в системата на МВР, бил на длъжност полицейски инспектор в сектор „Охранителна полиция“ към РУП Благоевград.

През септември 2015 г. свидетелката С. Г. се свързала със С.Ф., в качеството му на полицейски служител, с молба за съдействие за регистриране и разкриване на престъпление, извършено спрямо нея от М.Ф. По време на срещата жената предоставила написана от нея жалба, медицинско удостоверение за получени телесни наранявания и снимки. Причина за агресивното отношение свидетелката обяснила с нейния отказ да осъществи полов акт с М.Ф.

Вместо да изпълни задълженията си по служба и да предприеме действия по отработване на сигнала, той не само, че не го е регистрирал, а скрил предоставените му от пострадалата жена документи. Не след дълго той отново се срещнал с нея и започнал да я убеждава да оттегли жалбата си (която впрочем не била дори регистрирана), тъй като по негови думи въпросното лице „има много пари, ще си хване адвокат от София, ще си оправи нещата и ще я съсипе“. С.Г. осъзнала, че няма да получи дължимото й отношение и защита като пострадало лице и че М.Ф. е покровителстван от полицейския инспектор.

През следващите месеци М.Ф. набирал и настанявал в квартира и в хотелски комплекс в Благоевград лица от женски пол с цел използване за развратни действия – предлагане и предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане – проституция. За целта той прилагал различни похвати – от психическо въздействие до физическо насилие, отправяне на заплахи, закани за саморазправа, мотивиране и обещаване на облаги, демонстрация на близост и закрила от страна на полицейски служители.

Сводникът експлоатирал пострадалите жени, поддържал и плащал обяви за предоставените от тях сексуални услуги, осигурявал им клиенти, изцяло ги контролирал. Той принуждавал жените да работят за него денонощно, като следвало да му дават половината от заработеното. Имало случаи на бягство на няколко момичета, но всеки път те били намирани и насилствено връщани да проституират.

Към април 2016 г. в 01 РУП Благоевград срещу М.Ф. постъпили жалби от жени за склоняване от него да проституират и отправяне на закани и заплахи. Пострадалите поискали намеса и защита от страна на полицията.

Подсъдимият С.Ф. в кръга на службата си разбрал за депозираните жалби и направил ксерокопия на документи, свързани с тях. Той се срещнал с М.Ф. и не само го информирал подробно за подадените срещу него жалби, но и му предоставил копията с уговорка, след като се запознае със съдържанието им, да ги изгори. Сводникът поискал от С.Ф. да използва служебното си положение, за да не се образува наказателно производство срещу него, като обещал да го „почерпи“. На няколко пъти през периода полицейският инспектор ползвал безплатно сексуални услуги от жена, проституираща за М.Ф.

През март 2016 г. М.Ф. заплашил със саморазправа друга пострадала от него жена – Т.Т. Той й заявил, че знае за подадената от нея жалба, като й показал копие на документа. Подсъдимият настоял да я оттегли, като убедил пострадалата, че има сериозни и близки контакти в полицията, поради което срещу него няма да се образува наказателно производство. За целта М.Ф. я срещнал със С.Ф. Полицейският служител знаел, че момичето е склонявано да проституира, противно волята й. В нарушение на службата, във вреда на МВР и на пострадалата от престъпление, той собственоръчно написал на носения от него бял лист текста на молба за оттегляне на жалбата, която тя трябвало да препише и да внесе в деловодството на 01 РУП – Благоевград.

При тази среща между криминално проявения мъж и полицейския служител безпомощната жена се убедила, че незаконната дейност на сводника се протежирала от МВР, поради което изпълнила дадените й указания. Докато била в деловодството, жената била видимо притеснена, което било забелязано от инспектор в полицейското управление. Той се поинтересувал за причината, поради която тя оттегля жалбата си. Въпреки, че първоначално жената се притеснявала да сподели истината, в хода на разговора тя му разказала всичко.

Случаят бил докладван на началника на 01 РУП Благоевград. С оглед данните за престъпление по служба, била възложена дисциплинарна проверка, а впоследствие образувано наказателно производство.

С.Ф. продължавал да нарушава полицейските си задължения, като предупреждавал лица от криминалния контингент за проверки, срещал се с тях, в нарушение на закона съхранявал лични документи на граждани.

След като М.Ф. получил призовка за явяване в РУП за даване на обяснения по случая, той се свързал с П.К. за изясняване на причините, както и да го помоли да въздейства в качеството му на полицейски служител на Т. да оттегли подадената от нея жалба. В тази връзка била проведена среща, на която П.К. й обяснил, че М.Ф. трябва да бъде оставен на мира, защото „малко бил лежал по затворите, та още ще се занимават с него“. Той също така извикал адвокат, който уверил жената, че за нея няма да има негативни последици, свързани с ангажиране на наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжен съд – Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)