Черешопроизводители смятат да търсят помощ от Мая Манолова - blagoevgrad.utre.bg

Черешопроизводители смятат да търсят помощ от Мая Манолова

03 юни 2018, 13:44 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНР

    Изискването е черешите да са с диаметър 18 мм и да са светли

Изкупната цена от два дни е качена на 80 стотинки за килограм

Производители на череши от Кюстендилско се оплакват, че продажбата на реколтата е пред провал, съобщава БНР. Изкупната цена от два дни е качена на 80 стотинки за килограм, но с изискването черешите да са с диаметър 18 мм и да са светли.

Земеделските производители от района са гневни и отчаяни.

„Ранните череши презряха и не искат да ги вземат. Една част пообрахме, другата част - голямата част, си остана да се скапва по дърветата. Няма къде да ги пласираме. Много череши, а няма изкупвачи, няма пунктове, няма борси, няма нищо…“, оплаква се собственик на черешови масиви от село Горна Гращица.

Има идеи и предложения да се търси намесата и съдействието на омбудсмана Мая Манолова, както това предизвикаха розопроизводители от Казанлъшко преди около месец.

„Подкрепям едно такова предложение, защото аз години наред говоря това, че Кюстендилска област, ако продължава така, ние загубваме овощарството като култура, и бих казал, че след 20 години тук ще стане като пустиня“, коментира агрономът Кирил Димитров, който бере около двеста декара градина в местността "Черна нива".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета