Избрани Новини

Връчиха наградите в литературния конкурс "Мими Праматарова“

Темата пред участниците беше "Климатът се променя. Променят ли се хората?“

Зам.министърът на околната среда и водите Атанаска Николова връчи днес награди за литературно творчество на ученици в конкурса на името на Мими Праматарова, който се организира всяка година от Националния доверителен екофонд (НДЕФ). През 2018 г. темата пред участниците беше „Климатът се променя. Променят ли се хората?“.
„Убедена съм, че така желаната промяна в отношението на хората към природата започва от промяна на мисленето и поведението на младите хора – нашето бъдеще. Победителите в конкурса отново доказаха не само таланта на българските деца, но тяхната зрялост и готовност да поемат предизвикателствата в опазването на природата и отговорност да се грижат за бъдещето на планетата“, каза зам.министър Николова.
Първата награда и кристалната статуетка получи Светислав Георгиев Тодоров от Софийската математическа гимназия за стихотворението „Сън за утрешния ден“. Втора награда беше присъдена на Мирослава Цветанова Банчовска, СУ „Васил Воденичарски“ в с. Хайредин, област Враца, за есето „Климатът се променя. Променят ли се хората?“. Трета награда получи Катерина Адел Джоуид от 9 Френска езикова гимназия в София за разказа си „Сънят на Малкия принц“. Бяха връчени и пет допълнителни отличия.
Конкурсът на името на първия директор на Национален парк „Рила“, природозащитник и приятел на децата и младите хора Мими Праматарова, се провежда от 2006 г. Наградите бяха връчени по време на традиционното годишно събитие на НДЕФ, на което беше представен отчетът на фонда зa 2017 г. С партньорите на екофонда беше обсъдена и новата тенденция в дейността му – въвеждане на образователни програми паралелно с инвестиционните проекти за ефективно ползване на обектите, в които са приложени енергоспестяващи мерки. В събитието участваха представители на министерства, ЕБВР, общини, училища, НПО, национални паркове и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)