Тече подготовката на Международния фолклорен конкурс "Пауталия” - blagoevgrad.utre.bg

Тече подготовката на Международния фолклорен конкурс "Пауталия”

07 юни 2018, 08:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    НЧ "Братство" Кюстендил

    Заявки за участие се приемат до 22 юни

Ще се проведе от 29 юни до 1 юли в Кюстендил

Тече подготовката на Международния фолклорен конкурс „Пауталия” – 2018,
който ще се проведе от 29 юни до 1 юли в гр. Кюстендил. Организатори на събитието са - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961”. Международният музикален форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил Петър Паунов.

Заявки за участие се приемат до 22 юни на адрес: п.к. 2500 гр. Кюстендил, ул. Отец Паисий №11, читалище “Братство 1869” или на е-mail: chitalishte@bratstvokn.org,

През годините конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България, по която ще бъдат присъдени 3 едногодишни стипендии в категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от 14 до 17 годишна възраст. Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще присъди и награди за най-успешните педагози на конкурса.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова – солистка на „Мистерията на българските гласове", почетен гражданин на Кюстендил, Десислава Димчева – народна певица и преподавател, Благоевград, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, Благоевград, д-р Маргарита Кръстева – хореограф и гл. ас. в Департамент „Музика” в НБУ София, Ралица Базайтова - Министерство на културата, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин" и др. Председател на журито и тази година ще бъде доц. д-р Георги Петков - преподавател в Нов български университет София, диригент и композитор.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета