Избрани Новини

Археолозите се връщат на Хераклея Синтика

Започва проучване на римската крепостна стена

Разкопките на Хераклея Синтика ще бъдат подновени скоро с допълнителните средства, отпуснати от правителството за „един от най-значимите археологически обекти“ у нас, както се казва в решението на Министерския съвет от 9 май. Очаква се археолозите да се захванат с проучването на новооткритата южна част от римската крепостна стена на града след 11 юни, информират от Archaeologia Bulgarica.
„Крепостната стена е защитавала централния площад, жилищата и светилищата по южния склон на хълма Кожух – коментира ръководителят на разкопките в Рупите, Петричко доц. д-р Людмил Вагалински. – Засякохме я в края на май тази година с контролни траншеи в частен парцел.Тя е изградена старателно от ломени камъни и хоросан, измазана е и отвън. Запазена е много добре, извисява се на цели 3,70 метра над тогавашния терен. Дори голямата приливна вълна на река Струмешница вследствие на силното земетресение в края на IV век не е успяла да я разруши.“
Екипът на доц. д-р Вагалински вече е проучил друг участък от стената – по югоизточния склон на Кожух, още през 2007 г. Знае се, че тя е била изградена през II – началото на III век. През 2012 г. са изследвани жилищните и занаятчийските помещения по южния склон на хълма, опожарени вследствие на вражеска атака в края на III век. От нападението е останал и веществен спомен до наши дни – внушителна каменна бойна топка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)