Избрани Новини

По вкусен проект работиха ученици в Разлог

Образователният проект "Храна върху платно" e признат за един от най-успешните

Образователният проект "Храна върху платно" e признат за един от най-успешните за последните две години и ще бъде публикуван от европейските институции. По него работха учениците от Професионалната гимназия в Разлог.

Проектът „Храна върху платно“ е част от програмата на ЕРАЗЪМ + Стратегически партньорства с координатор д-р Елена Саянова. В него са включени общо 7 държави - България, Италия, Португалия, Франция, Турция, Хърватска, Полша и 27 учители и 70 ученици.
Партньорите правят проучвания на определен период от историята на изкуството и откриват художественни произведения, изобразяващи храна. Като резултат, учителите и учениците са направили многобройни презентации и доклади за конкретна художествена школа:
- Изобразяване на храна в праисторически времена (пещерни рисунки) - България;
- Храна, изобразена от древните гърци и римляни - Италия;
- Храна на картините на художниците от Възраждане - Португалия;
- Кухня и улични пазари в живописта от нидерландските художници през 16-17-ти век - Франция;
- Храна в картините на художниците от следните направления: (импресионизм (1865-1885) / постимпресионизм (1885-1910) / фовизъм и експресионизъм (1900-1935)) - България;
- Съвременни картини с храна (кубизъм, футуризъм, конструктивизъм (1905-1920) - Турция;
- Съвременни картини с храна (поп-арт ) - Хърватска;
- Храна в Руското изкуство и Американското изкуство- България;
- Библейските празненства върху платната на художниците - България.
В рамките на 2 години са били организирани и проведени работна среща в Турция, обмен между учители в Португалия и Хърватска, обмен на ученици във Франция, поредица от кратки обучителни сесии в музеи на Лисабон и заключителна международна конференция с 65 участници в България.
По проекта са организирани образователни екскурзии в национални музеи и художественни галерии, включващи релевантни дейности. Българските ученици и учители са посетили новия музей "Square 500”. Направени са много видеоклипове "Майсторския клас", които показват как да се готвят ястия от картини. Разработен е и онлайн курс „Храна върху платно”, достъпен за всички на платформата на проекта.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)