Избрани Новини

30 изпълнители ще участват в конкурса "Нашите деца свирят Бах”

Децата са от София, Видин, Благоевград, Банско, Сандански, Петрич и Крива Паланка

Осмото издание на конкурса за пианисти непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах” ще се състои днес и утре в Благоевград. В него взимат участие 30 деца в три възрастови групи от София, Видин, Благоевград, Банско, Сандански, Петрич и Крива Паланка, Македония. Организатори са Народно читалище”Никола Вапцаров-1866”-Благоевград.

След дълго прекъсване /последното издание на конкурса е през 1999 г./ намерението на организаторите е той да стане отново традиционен. Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19 г., които не са ученици в професионални средни музикални училища. Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Йохан Себастиан Бах, поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.

За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дренников, Милчо Левиев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова и други. По време на конкурса и самите членове на журито изнасят свои самостоятелни концерти.

На победителите в отделните възрастови групи ще бъдат връчени грамоти и парични награди, а за най-добро изпълнение се връчва специална статуетка, изработена от скулптора Крум Дерменджиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов