Избрани Новини

Безплатни железопътни билети разкриват Европа за младите

Може да кандидатствате от 12 юни за безплатни билети за пътуване с влак

Ако сте на 18 години и искате да опознаете Европа, не пропускайте да кандидатствате от 12 юни за безплатни билети за пътуване с влак.
Идеята да се даде възможност на млади хора да пътуват безплатно из Европа бе предложена първоначално от участници в Европейското младежко събитие (EYE) на Парламента през 2014 г. След това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП и сега е на път да стане реалност.
Около 15 000 души на 18-годишна възраст ще имат възможност да пътуват безплатно между 9 юли и 30 септември 2018 г. Те ще могат да кандидатстват за билети от 13 часа българско време на 12 юни до 13 часа българско време на 26 юни. По-късно през годината ще бъде организирано второ набиране на заявки.
На първия етап билети ще могат да получат тези, които ще бъдат на 18-годишна възраст на 1 юли 2018 г. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-много четири страни от ЕС.
Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).
Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ - например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.
Повече информация може да бъде открита онлайн на специална страница на Европейския младежки портал, а отговори на въпроси можете да откриете тук.
От самото начало Европейският парламент бе силен поддръжник на инициативата, като депутатите са гласували три резолюции в подкрепа.
Парламентът вярва, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов