Избрани Новини

Младежи от 6 държави казаха "Не на омразата“

Изпълняваха Европейска доброволческа служба

Сдружение „Алтернативи Интернешънъл“ посрещна 28 младежи от 6 различни държави (Турция, Армения, Грузия, Италия, Испания, Румъния) и в рамките на един месец те казваха „Не на омразата“. Младите ентусиасти прекараха един месец в Благоевград и изпълняваха Европейска доброволческа служба в местното сдружение. Младежите са участници в проект „Volunteers 4 Tolerance“, финансиран по програма Еразъм+ и администрирана в България от  Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).
В едномесечния период младите доброволци разбраха по-добре какво е езика на омразата и  осъзнаха как да го различават от свободата на словото, разбраха начините и каналите за съобщаване на случай на омраза в речта онлайн, насърчаваше се медийната грамотност, безопасното и толерантно ползване на интернет и познаването на основни законови рамки, запознаха с Движението за език без омраза.
По време на проекта доброволците бяха запознати с темата за езика на омразата, дискутираха  различни ненасилствени методи за борба с него, ролята на медиите, откриха повече за човешките права, работиха, разделени в екипи за връзка с медии, създаваха дизайн на рекламни материали. И нещо повече – в рамките на проекта бе организирана инициативата „Alternativi Action Week“, която включваше работилници в местни училища в партньорство с ръководството на училищата и разбира се, местните млади доброволчески клубове. Работилниците бяха организирани в СУ с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“, ЕГ „Акад.Людмил Стоянов“, МГ „Акад.С.П.Корольов“ и ПГИ „Иван Илиев“, където заедно с учениците научиха повече за дискриминацията, расизма, стереотипите, езика на омразата. Заедно се научиха как да се преборят с омразата и насилието, използвайки ненасилствени методи и изкуство. Работилниците не са поредната скучна презентация, а дискусия, базирана на опит и умения в тематиката.

Кулминацията на поредицата от събития, които бяха организирани, бе публичната акция под наслов „Да кажем заедно „Не на омразата“, която се проведе в градския парк в Благоевград.  Всеки, посетил събитието, имаше възможност да се включи в различните работилници, които бяха подготвени от младежите, опитаха си късмета на колелото на късмета, което криеше различни въпроси по тематиката, предизвикателства и факти, включиха се в флашмоб, целящ да каже "Не на омразата", както и оставиха своето позитивно послание на предварително приготвена стена на посланията, направиха си снимка с рамка, пълна с позитивни послания, рисуваха с графити. Кулминацията на събитието бе цветен фестивал „Холи“, който имаше за цел да покаже, че всички ние сме  хора и омразата не е нашият начин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов