Избрани Новини

Венсан с кауза на "Франкофоли"

Винел ще проведе среща разговор с младежи, потребители на социални институции в Благоевград

Днес от 10:00 часа в зала „22 септември“  френският музикант с български произход Венсан Винел ще проведе среща разговор с младежи, потребители на социални институции в Благоевград.

В подкрепа на кампанията „Отворена зона“ с първи самостоятелен концерт на Франкофоли в България е Венсан Винел – незрящото момче с български произход, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат там.

Певецът ще се качи на сцената на ФРАНКОФОЛИ на 22 юни с репертоар от първият си самостоятелен албум и негови интерпретации на световни хитове.

21-годишният Венсан Винел стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано и веднага спечели журито в "Гласът на Франция" (The Voice: la plus belle voix по TF1) и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала.

Роден е със силно увредено зрение през 1996 г в България, където е отглеждан в дом за сираци. Едва на 3 години е осиновен във Франция и расте в парижко предградие.  Родителите му бързо забелязват изключителната му музикална дарба. Съвсем малък, Венсан се научава да свири на пиано сам, по слух. 

Следват трудни тинейджърски години, в които увреждането му е причина за изолация, самота и отхвърляне от страна на останалите деца. Пред френските медии споделя, че често е бил обект на дискриминация и подигравки, заради което напуска колежа, в който учи. Продължава напред с музика и безусловната подкрепа на родителите си по този път. Иска да учи музика професионално в Консерваторията, но поради липса на преподавател, който да владее брайлова азбука и ноти, не е приет.  

Свири по улиците и на обществени места. През 2017 е случайно забелязан от сътрудничка на риалити формата "Гласът на Франция", докато свири на пианото в чакалнята на парижката гара Сен Лазар, която го кани да участва в шоуто.

Явява се на кастинг и впечатлява журито с интерпретация на хита Lose Yourself, донесъл през 2002 г. на Еминем награда „Оскар“ и влиза в отбора на световноизвестната френска звезда  Мика, правил дуети с Фарел Уилямс и Ариана Гранде.

Много бързо Венсан Винел се превръща в сензация във Франция и набира хиляди фенове. Пред „Фигаро“ споделя: „Не мисля за себе си като за човек с увреждане , защото моят недъг е компенсиран с нещо друго. Имам абсолютен слух: когато чуя някое парче, го запомням и мога веднага да го възпроизведа. Аз съм като супер-герой на слуха“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)