Избрани Новини

20 години направи кампанията "Боклукът в раницата“

Тазгодишното почистване ще се проведе в Пирин

Екологично сдружение „За Земята“ и всички доброволци, участници в кампанията „Боклукът — в раницата“, празнуват 20 години високопланински почиствания на националните паркове. Честването на юбилея започва с концерт тази вечер от 19 часа, в София, Grindhouse Skateclub.
Входът от 5 лева ще бъде дарение за тазгодишното почистване, което ще се проведе в Пирин, както първото през 1999 г.
Много талантливи артисти ще излязат на сцената про боно в подкрепа на каузата за по-чисти планини. Публиката ще чуе изпълнения на Miroslav Moravsky, Ross'n Lorina feat. Mister Smokov, Obsidian, Hive Tressman, Don't have to, Нели, Нади и Вичо.
Събитието се организира от млади доброволци на организацията, които активно се включват в последните почиствания.
Вече започна и записването за чистенето тази година в Пирин, което ще се проведе от 25 август до 2 септември на хижите "Яне Сандански", "Спано поле", "Синаница" и "Вихрен". За да участвате, попълнете формуляра за регистрация.
Чистенето ще се случи изцяло благодарение на подкрепата и доброволния труд на десетки хора. Всеки, който желае, може да подпомогне и финансовите нужди на кампанията с дарение.
Предистория на инициатвата:
Кампанията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. Оттогава са събрани и премахнати от националните паркове в България над 100 тона отпадъци.
Дългосрочната цел на „Боклукът в раницата“ е не само да почисти под камъните и между клековете, но и да създаде по-отговорно отношение към природата. Освен почистванията, кампанията включва цялостна визия за по-малко отпадъци в планините.
„За Земята“ активно работи по стратегията "Нулеви отпадъци", която прилагаме навсякъде. В планината тя се изразява в това туристите и хижарите да не ползват пластмаса за еднократна употреба като чашки, чинийки, бъркалки, мокри кърпички и т.н., да има разделно събиране и компостиране, да не се изгарят отпадъци в печките на хижите, да не се изхвърлят отпадъци в природата, а да се предават за преработване или, ако е нужно, за депониране на специализираните за това места.
Приканваме всеки гост на планината да прибира създадения от него отпадък обратно в раницата си (опаковки, празни буркани, бутилки и т.н.), да си носи собствени съдове и прибори и да консумира отговорно, като така генерира по-малко боклуци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов