Последно за сезона - "Принцеса Турандот"! - blagoevgrad.utre.bg

Последно за сезона - "Принцеса Турандот"!

20 юни 2018, 16:16 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

    Представлението е от 19 часа

Сценичният вариант и постановката са на младия режисьор Маргарита Мачева.

Днес, от 19:00ч., на голямата сцена, Драматичен театър „Н.Вапцаров” - Благоевград представя  „Принцеса Турандот” по Карло Гоци. Сценичният вариант и постановката са на младия режисьор Маргарита Мачева.
Сценографията и костюмите са на Теодор Киряков, а музиката отново на Пламен Мирчев - Мирона, с който Маргарита Мачева работи успешно в последните години. Хореографията и пластиката са поверени на актьора Аладин Алиибрахим, който съвсем скоро стана част от трупата на театъра.   
В „Принцеса Турандот“ („Turandot“, 1762) Карло Гоци се отказва от чудесното, но въвежда източна екзотика. Сюжетът на пиесата води началото си от два старогръцки мотива: за гатанката, която Сфинксът задава на Едип и за трудната задача, която Пенелопа, съпругата на Одисей, задава на досаждащите  женихи. През ХII в. гениалният поет Низами използва мотива за гатанката в своя повест, препечатана в сборника „Персийски приказки“, от която драматургът се е ползвал. Действието протича в Пекин.
„Всеки принц е с право да поиска ръката на принцеса Турандот, но най-напред той трябва да отгатне три гатанки, които тя ще му постави  в Дивана пред сановниците вещи. Ако ги разгадае, ще му стане съпруга тя, ако не ги отгатне, в ръката на палача се предава, за да му отсече без жал главата!”
„Основен двигател в действието е любовта на Калаф (Кънчо Кънев) към Турандот (Божана Косева). Фактът, че досега много младежи са загубили главите си, насища драмата с напрежение, като предварително не се знае какъв ще бъде изходът. Въпросите-загадки принцесата задава пред Дивана - Съвета на мъдреците. Принц Калаф се влюбва в Турандот и нито отрязаните глави, нито горещите молби на Барах – бивш наставник на Калаф (Огнян Спиров) могат да го спрат от опасното начинание. Чист, наивен, облъхнат от идеалите на младостта, той навлиза в съдбовните предели, над които владее принцеса Турандот (Божана Косева). Тя е мистична принцеса от древната китайска легенда, която остава далечна, недостижима, забулена с коварните воали на жестоката красота, на безответните любовни копнежи. Гласът ѝ е носен в ефира от силата на стенанията и воплите, търсещи любов. Любов, която е мъчителна като еротичен сън, като жаждата за топлота и обвързаност, която никога не смогва да бъде утолена. Принцесата така силно копнее за близост, че копнежът ѝ се превръща в ненаситна жестокост.
Сюжетът на приказната фяба „Принцеса Турандот“ е майсторски изграден. Наблюдава се непрекъснато нарастване на напрежението. Смекчаването в поведението на жестоката принцеса и влюбването в Калаф са показани постепенно и последователно, мотивирано и убедително. Историческите лица (Конфуций и Тимур) не я превръщат в историческа драма, тъй като сюжетът има универсални измерения, поставяйки общочовешките проблеми за войната и чуждото иго, за любовта и свободата, за жестокостта и милосърдието, за достойния владетел и др.”     
„Принцеса Турандот” е трето представление на режисьора Мачева в Благоевград след „В полите на Витоша”(2017) и „Вампир”(2016), чиито успехи осигуриха участието на театъра в Международния театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/. Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал Друмеви театрални празници – Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за "Цялостен спектакъл" театърът получи от Зимен фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово" - Пловдив 2017.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета